Liczba wyników: 12904
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Od wieków ludzie praktykują medytację uważności, aby osłabić ból, teraz neuronaukowcy sprawdzili, czy i jak to naprawdę działa. Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego zmierzono wpływ uważności na doświadczanie bólu i aktywność mózgu.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Mycie rąk wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, okazuje się, że oddziałuje także na to, jak myślimy, oceniamy i podejmujemy decyzje.
Na University of Warwick odkryto, że standardowy zwyczaj gotowania warzyw istotnie zmniejsza właściwości przeciwnowotworowe różnych warzyw kapustnych, takich jak: brokuły, brukselka, kalafior i kapusta.
Zapaleni ogrodnicy powiedzą, że grządki to szczęśliwe miejsce. W istocie badania sugerują, że można zyskać korzyści dla zdrowia psychicznego dzięki pracy przy roślinach - nawet jeśli nigdy wcześniej nie uprawiało się ogrodu.
Czytelnicy poradników są bardziej wrażliwi na stres i wykazują więcej objawów depresji.
Estrogen reguluje metabolizm energetyczny mózgu w taki sam sposób, jak leptyna, więc może mieć istotne znaczenie dla walki z otyłością u osób odpornych na leptynę, mówią badacze z Yale School of Medicine.