Liczba wyników: 3339
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Szacuje się, że na osłabienie układu kostnego narażonych jest ponad 8 milionów Polaków. To ponad 1/5 osób mieszkających w naszym kraju. Ta zatrważająca statystyka każe zapytać, dlaczego jest to tak powszechne.
Utrzymanie prawidłowego stężenia „dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Dlatego bardzo ważne jest regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu. Właśnie kończy się, trwająca cały 2010 rok, akcja pod hasłem „Zbadaj poziom swojego cholesterolu" organizowana w ramach programu Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia, której celem było ułatwienie pacjentom dostępu do bezpłatnych badań poziomu cholesterolu.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Proces starzenia się jest nieunikniony. Nie dysponujemy jeszcze eliksirem młodości i chociaż pewne aspekty związane z dojrzałością (szczególnie te natury psychicznej, takie jak opanowanie, umiar, czy rozsadek) są na wagę złota, innych wolelibyśmy się pozbyć. Wśród tych ostatnich są m. in. zmarszczki...
Cztery kluczowe zmiany w stylu prowadzenia naszej codzienności mogą przedłużyć życie, wynika z badań opublikowanych w magazynie PloS Medicine.
Urozmaicenie naszej środkowoeuropejskiej diety o słoneczne, tropikalne smaki czasami bywa trudne. Chcąc zastąpić dobrze znane przekąski czymś nowym, wyjątkowym można sięgnąć po suszone owoce. Doskonałe są suszone banany i kiwi, ale równie smaczne, co zdrowe są ananasy.
Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
O pielęgnacji skóry powiedziano już wiele. Wśród setek preparatów prawdziwym wyzwaniem bywa znalezienie tego odpowiedniego dla danej cery i skutecznego w walce z upływem czasu. Poza poszukiwaniem najskuteczniejszych kosmetyków niektórzy parają się tropieniem najlepszych terapii przeciwstarzeniowych. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać młodo. Nim się przedsięweźmie jednak decyzję o poddaniu się bardziej skomplikowanym kuracjom, warto rozważyć to, co zależy od nas samych. W pogoni za najnowszymi trendami i wynalazkami kosmetycznymi łatwo zapomnieć o znacznie prostszych a niezbywalnych elementach dbałości o wygląd.