Liczba wyników: 10473
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Dla starszych ludzi prowadzenie samochodu to ważny aspekt kontroli nad własnym życiem. Jednakże związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych i sprawności fizycznej utrudnia prowadzenie pojazdu, a wielu seniorów ogranicza lub w końcu zupełnie przestaje jeździć. To zaś niekorzystnie wpływa na ich stan emocjonalny i fizyczny.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Smutek i żal są powszechne i większość z nas doświadczy bólu, jaki przynoszą w którymś momencie naszego życia, szczególnie po śmierci bliskiej osoby. Zwykle jednak z czasem ruszamy naprzód, akceptując stratę.
Nowe badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużo soli może sprzyjać nasileniu poziomu stresu.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami