Liczba wyników: 9156
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Posiadanie zwierzaka, takiego jak pies lub kot, szczególnie przez dłuższy okres (co najmniej pięć lat) może wiązać się z wolniejszym osłabianiem się funkcji poznawczych u osób starszych.
Naukowcy z Indiana University School of Medicine ustalili, że niacyna powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera.
Mówi się, że różnorodność jest przyprawą życia, teraz uczeni twierdzą, że różnorodność w kręgu społecznym może pomóc żyć dłużej.
Drzemka w ciągu dnia w przypadku seniorów jest normalną częścią procesu starzenia, może jednak również zwiastować chorobę Alzheimera i inne formy demencji.
Odkryto, że istnieje dość silny związek między niskim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wysiłek fizyczny może przerwać błędne koło stanu zapalnego wywołanego długotrwałym COVID-19, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy i depresji kilka miesięcy po pozbyciu się wirusa.
Ćwiczenia oporowe są lepsze od aerobiku, jeśli chodzi o poprawę snu, który z kolei ma istotne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe