Liczba wyników: 9014
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Przyjmowanie określonego rodzaju farmaceutyków w leczeniu przerostu prostaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
W ostatnich latach eksperci ds. zdrowia publicznego ostrzegają przed rosnącą „epidemią" samotności, wskaźniki tego doświadczenia podobno podwoiły się w ciągu ostatniego półwiecza. W nowym badaniu uczeni z University of California San Diego School of Medicine sprawdzili, w jakim wieku w największym stopniu ludziom doskwiera samotność.
Zwiększanie świadomości na temat wewnętrznych sygnałów organizmu, takich jak bicie serca lub tempo oddechu, może sprzyjać tworzeniu pozytywnego obrazu własnego ciała.
Uczucie niepokoju może kierować naszą uwagę i pamięć na to, co nadprzyrodzone, np. bogów, mówią uczeni z University of Otago.
Podczas gdy zdolność do zabawy i wesołość zostały dobrze zbadane u dzieci, struktura tych aspektów osobowości i ich konsekwencje są niedostatecznie przeanalizowane u dorosłych. Okazuje się, że te cechy i umiejętności mają istotne znaczenie dla stanu romantycznych związków.
Pacjenci z otyłością, ale dobrym zdrowiem metabolicznym nie są zagrożeni przedwczesną śmiercią, uważają medycy z Uniwersytetu Yorku.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami