Liczba wyników: 9200
Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Szacuje się, że infekcje HPV co roku powodują 595 tysięcy nowotworów. I choć ten powszechny wirus jest groźny w szczególności dla kobiet, to o profilaktyce powinni pamiętać także mężczyźni. Jak chronić się przed HPV i czy warto się zaszczepić?
Ciepłe majowe dni i słoneczna pogoda sprzyjają spacerom po parkach czy lesie i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Dlatego, szczególnie gdy przebywamy na łonie natury – na działce, wycieczce rowerowej czy nad jeziorem w pobliżu lasu – uważajmy na kleszcze! Te małe pajęczaki stanowią duże zagrożenie dla naszego zdrowia, więc powinniśmy wiedzieć, jak się przed nimi skutecznie chronić. Ważna jest nie tylko obserwacja ciała, ale także wykonywanie szczepień ochronnych.
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.
Waniliowe perfumy, lody, czy ciasto zrobiły prawdziwą furorę na całym świecie. Nic dziwnego, skoro ekstrakty z rośliny o nazwie vanilla planifolia mają tak przyjemny aromat i znacząco poprawiają smak potraw. Zobacz, jakie inne zastosowania może mieć wanilia.
Według badania PolSenior, ponad połowa starszych Polaków (55%) zażywa codziennie co najmniej 5 leków, a co 10 osoba – 10 i więcej leków. Tymczasem według światowych statystyk na 250 recept przypadają aż 4 błędy apteczne. Farmaceuci zwracają uwagę na możliwość pomyłki również ze strony samego pacjenta.
Od kilku lat w już od początku wiosny odnotowuje się dość wysokie zagrożenie ugryzieniami kleszczy, co z kolei oznacza wysokie zagrożenie trudną do leczenia boreliozą. Problem pogłębia fakt, że choroba może rozwijać się przez dłuższy czas niemal bezobjawowo. Jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę?
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Cukier, i ten znajdujący się naturalnie w różnych produktach, i ten dodawany, ma wiele różnych form. Współczesny przemysł spożywczy często wykorzystuje syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (high fructose corn syrup, HFCS) - jaki ma wpływ na organizm?
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.