Liczba wyników: 3337
Jeśli chce się stracić dodatkowe kilogramy, należy przede wszystkim unikać stresu i zapewnić sobie odpowiednią ilości snu, twierdzą naukowcy z Kaiser Permanente's Center for Health Research w Portland.
Erekcja (zwana także wzwodem) to w uproszczeniu stan, w którym penis, na skutek zwiększonego napływu krwi do naczyń krwionośnych, twardnieje na tyle, by móc dokonać penetracji. Niestety, częstokroć zdarza się, że mężczyźni skarżą się na różnego rodzaju problemy ze wzwodem. Ponadto zazwyczaj wstydzą się przyznać, że taki problem jest ich udziałem, (chociaż przyczyna i rozwiązanie tego problemu mogą być prostsze niż im się wydaje) i zaburzenia często się pogłębiają.
Trądzik pospolity jest jedną z najczęstszych chorób skóry. Uważa się, że dotyczy 80% populacji w wieku między 12-30 rokiem życia. Występuje z taką samą częstotliwością zarówno u kobiet jak i mężczyzn, chociaż chłopcy mają trądzik o bardziej nasilonej postaci. U 15% pacjentów trądzik ma ciężki przebieg, wymagający leczenia ogólnego.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Wiosną chętniej poddajemy się zabiegom pielęgnacyjnym. Jednym z nich jest kuracja antycellulitowa, ponieważ każda z nas marzy o gładkich udach i jędrnych pośladkach. Podpowiadamy, jak wygładzać tak zwaną skórkę pomarańczową, by skutecznie walczyć z cellulitem.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 13 genów, które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Większość z tych genów nie była wcześniej kojarzona z chorobami serca, a ich odkrycie powinno pomóc opracować szereg nowych metod diagnozowania i leczenia tego rodzaju schorzeń. Badanie to, częściowo finansowane przez UE, zostało opublikowane w Nature Genetics.