Liczba wyników: 9005
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
To, jak starzeje się skóra, zależy od kilku czynników, m. in. od stylu życia, diety, genów i różnych nawyków.
Szczęśliwy małżonek to nie tylko dłuższe małżeństwo, ale i większe szanse na dłuższe życie.
Na pytanie o to, co jest najwyższym priorytetem, większość ludzi odpowiada: troska o członków rodziny.
Uczeni z University of Maryland School of Medicine określili, jakie czynniki decydują o największym ryzyku śmierci z powodu COVID-19. Hospitalizowani pacjenci są bardziej narażeni na śmierć, jeśli są starsi, są mężczyznami, a także osobami otyłymi lub mają powikłania związane z cukrzycą bądź nadciśnieniem.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Stres ma nie tylko negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym choroby serca i Alzheimera, jak również wiąże się z przedwczesną śmiercią.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Aby uniknąć zyskania dodatkowych kilogramów w okresie świąteczno-noworocznym, warto codziennie się ważyć. Uczeni mówią, że to dobra metoda na kontrolę masy ciała i uniknięcie jedzeniowych pokus.