Liczba wyników: 12638
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Ludzie, którzy mieli wrażenie, że kontrolują słuchaną muzyką, odczuwali większą ulgę w bólu niż ci, którzy nie mieli takiej kontroli.
Hibernujące niedźwiedzie, sparaliżowani ludzie i świnie trzymane w małych zagrodach nie doświadczają problemów z zakrzepami krwi, mimo że pozostają w nieruchomej pozycji przez bardzo długi czas.
Picie soku żurawinowego od dawna uważane jest za ochronę przed infekcją dróg moczowych. Nowe medyczne dane pokazują, że jedzenie produktów z żurawiną rzeczywiście jest skutecznym sposobem zapobiegania takim zakażeniom.
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Psycholodzy z Uniwersytetu Południowej Australii radzą, aby ćwiczenia były podstawą radzenia sobie z depresją, ponieważ badania pokazują, że aktywność fizyczna jest nawet 1,5 razy bardziej skuteczna niż poradnictwo psychologiczne lub popularne leki.
Narażenie na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia