Liczba wyników: 4501
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Chociaż panuje przekonanie, że rak szyjki macicy to choroba młodych kobiet, połowa zgonów dotyczy pacjentek w wieku powyżej 65 lat, informuje BBC.
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.
Czy młodość, sprawność i urodę można zatrzymać na zawsze? I czy tak naprawdę - warto? Temat pogoni za zmianą metryki w żartobliwy sposób podejmuje komedia "Wiecznie młodzi", która niedawno miała swoją premierę.
Według badania globalnego obciążenia chorobami (Global Burden of Disease) odsetek utraconych zdrowych lat życia z powodu choroby wzrósł z 21 procent w 1990 roku do 31 procent w 2013 roku.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami