Liczba wyników: 13644
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Ketamina to najszybciej działający środek przeciwdepresyjny, daje efekty już w ciągu kilku godzin, tymczasem na skuteczność innych leków przeciwdepresyjnych trzeba czekać kilka tygodni. Jednakże ketaminę można podawać tylko przez ograniczony czas ze względu na liczne skutki uboczne.
Kołdry obciążeniowe są bezpiecznym i skutecznym sposobem walki z bezsennością. Dzięki ich zastosowaniu u pacjentów z zaburzeniami psychicznymi cierpiących na bezsenność poprawiła się jakość snu i zmniejszyła senność w ciągu dnia.
Na Uniwersytecie Teksańskim w Austin znaleziono sposób na lepszy sen. Przeanalizowano tysiące badań dotyczących związku między różnymi formami kąpieli i jakością odpoczynku. Jak się okazuje, wykąpanie się na 1-2 godzin przed snem w wodzie o temperaturze około 40-43 stopnie Celsjusza może istotnie poprawić nocny odpoczynek.
Ludzie, którzy szybko w odpowiedni sposób reagują na bodźce żywnościowe, schudli więcej i skuteczniej utrzymywali nową wagę dzięki nowemu alternatywnemu programowi odchudzającemu, który ma na celu poprawę reakcji ludzi na głód i zdolności opierania się chęci na jedzenie.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (high-intensity interval training, HIIT) ma dobry wpływ na mięśnie szkieletowe.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Postawienie w pobliżu filiżanki z kawą może zwiększyć pobudzenie, zaangażowanie i skupienie u osób regularnie pijących ten napój, bez faktycznego jego wypicia.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.