Liczba wyników: 5731
Jeden z leków na raka może być pomocny dla pacjentów z chorobą Parkinsona - poprawia pamięć i zdolności motoryczne pacjentów.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Niemal tysiąc obiektów ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie obejrzą internauci dzięki wyjątkowej kolekcji, którą Muzeum udostępniło na platformie Google Cultural Institute. Wirtualna wizyta w Muzeum to również niepowtarzalna okazja, by zobaczyć panoramę Warszawy pędzla Canaletta w rozdzielczości ponad jednego gigapiksela.
Marketingowo świetnie przygotowane kampanie, w tym liczne reklamy telewizyjne sprawiły, że napoje energetyczne stały się bardzo popularne wśród nastolatków, a nawet młodszych dzieci. Sprawdź czy twój wnuk zbyt często po nie nie sięga. Uczeni z Johns Hopkins University ostrzegają, że wielu ludzi nadmiernie się nimi raczy i zatruwa organizm kofeiną.
Już niewielkie dawki resweratrolu, substancji zawartej np. w winogronach, pomaga uchronić się przed rakiem jelita.
Emerytura może być niczym wehikuł czasu - koniec pracy może oznaczać mentalne odmłodzenie.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Otyłość w średnim wieku może być czynnikiem ryzyka wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera.
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Heidelbergu wykazały, że tzw. euforia biegaczy jest spowodowana wysokim poziomem endokanabinoidów, a nie endorfin, jak się dotychczas uważało.
W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych odchudzanie było łatwiejsze. Powód jest bardzo prosty - znacznie mniej trzeba było zrzucić, bo ludzie mniej ważyli...