Liczba wyników: 10118
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Ludzie, którzy są sfrustrowani, ponieważ ich podstawowe psychologiczne potrzeby nie są zaspokojone, częściej mają powtarzające się koszmary senne.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Niektóre formy przemocy domowej nawet podwajają ryzyko depresji i zaburzeń lękowych w późniejszym życiu ofiar.
Cieszmy się „przedsionkiem" lata, ale i przygotujmy na chłodniejsze pory roku. Potwierdzono związek między miesiącami zimowymi a nasileniem ryzyka niewydolności serca.
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.