Liczba wyników: 3293
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Według wyników nowych badań naukowych, opublikowanych w czasopiśmie The Lancet, pacjentów zakażonych HIV (ludzkim wirusem niedoboru odporności), którzy posiadają nawet stosunkowo wysoką liczbę CD4, również dotyczy podwyższone ryzyko zgonu w porównaniu do średniej całej populacji. Mimo iż wzrost ryzyka jest stosunkowo niski, odkrycia podkreślają wagę przeprowadzenia dalszych badań nad zagrożeniami i korzyściami łączącymi się z rozpoczęciem terapii antyretrowirusowej (ART) przy wyższej liczbie komórek.
Wakacyjne wyjazdy to czas, aby nacieszyć podniebienie różnymi regionalnymi specjałami. Dieta bogata w przyprawy, wspomagające odchudzanie pozwoli zachować formę podczas wakacji i tuż po ich zakończeniu.
Leki biotechnologiczne, choć pojawiły się zaledwie trzydzieści lat temu, według stowarzyszenia EuropaBio stanowią 50 proc. rozwijanych obecnie nowych terapii. Jak wygląda produkcja leków, które są tak ważne dla współczesnej medycyny?
Nie uprawiasz żadnego sportu, nie chadzasz na spacery choćby co drugi dzień? Nad jedzeniem zastanawiasz się, ale głównie w kontekście tego co lubisz, a czego nie? Stres to nieomal twoje drugie nazwisko, magnez kojarzy ci się głównie z przyczepianiem zdjęć na lodówce, a twój codzienny wydatek to obowiązkowa paczka papierosów? Weź się w garść! Nasze zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależy od trybu życia, jaki prowadzimy.
Być może nadszedł czas, aby znów cieszyć się kostkami czekolady bez poczucia winy? W każdym razie co do kaloryczności, można mieć pewne obawy, za to właściwości prozdrowotne stanowią dobry powód, by sięgnąć po kawałek wspomnianych słodkości.
Wakacje są doskonałą okazją do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dużo słońca, możliwości większej aktywności fizycznej mają okazję stać się sprzymierzeńcem w walce o poprawę naszej sylwetki. Przede wszystkim musimy uważać, by nie wpaść w 5 pułapek niezdrowego odżywiania.
Zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Brytyjczyków zidentyfikował jedno z kluczowych białek biorących udział w procesie uczenia się i powstawania wspomnień. Odkrycia, opisane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), mają niebagatelne znaczenie dla badań nad chorobą Alzheimera.
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami