Liczba wyników: 9084
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Podobno starsi ludzie są zwykle szczęśliwsi niż osoby młodsze. Czemu tak się dzieje? Niektórzy psychologowie uważają, że wynika to ze zmian w procesach poznawczych - w szczególności ze skupiania się i zapamiętywania pozytywnych wydarzeń oraz unikania rozpamiętywania negatywnych sytuacji. Procesy te pomagają osobom starszym regulować ich emocje, umożliwiając patrzenie na życie w bardziej optymistycznym świetle.
Jeśli chodzi o ból, dwie konkurujące ze sobą szkoły mówią, że jest on albo „całkowicie w twojej głowie", albo „całkowicie w twoim ciele". Nowe badanie przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Oksfordzkiego wskazuje, że w istocie ból jest połączeniem tych dwóch.
Śmiech może być najlepszym sposobem na zachowanie poczucia nadziei. Okazuje się, że dbanie o dobry humor znacząco je zwiększa.
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami