Liczba wyników: 10118
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Co ludzie zrobiliby z dodatkowym czasem, gdyby podano im pigułkę przedłużającą życie? Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Queensland, spędziliby go głównie z rodziną.
W małżeństwie konflikty są nieuniknione. Nawet najszczęśliwsze pary się kłócą. A badania pokazują, że konfliktogenne są głownie tematy dotyczące: dzieci, pieniędzy, teściów oraz intymności.
Histerektomia (zabieg usunięcia macicy) podwaja ryzyko uporczywych uderzeń gorąca i nocnych potów, nawet jeśli zachowane zostają jajniki.
Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą wpływać na wiek, w którym kobiety doświadczają menopauzy.
Brak ruchu oznacza wyższe ryzyko chorób serca u kobiet powyżej 30 roku życia niż palenie papierosów, otyłość i nadciśnienie, odkryli uczeni z University of Queensland.
Kobiety, które doświadczają przedwczesnej menopauzy, są znacznie bardziej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych, wynika z australijskich badań.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.