Liczba wyników: 4908
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Różnice w długości życia osób różnej płci pogłębiają się od ponad dwóch wieków. Winne są temu słabsze układy krwionośne mężczyzn i fakt, że częściej palą papierosy.
Wraz z nadejściem naszej pięknej, złotej jesieni warto zmienić nie tylko naszą odzież, lecz także codzienną dietę. Posiłki typowo letnie powinny zniknąć z naszego menu, z kolei te ciepłe, bardziej pożywne powinny nam towarzyszyć na co dzień. Dania na bazie zdrowych kasz idealnie sprawdzą się w tej roli.
Utrzymany w teledyskowym rytmie i stylu dramat o walce z rakiem może budzić skrajnie różne odczucia - od zachwytu po niesmak albo rozczarowanie.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Masz objawy depresji? Szukaj pomocy. Nie sądź, że seniorski wiek wiąże się z tą chorobą w sposób naturalny.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszyć ryzyko raka żołądka.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia