Liczba wyników: 12135
Pacjenci z łagodną formą zakażenia COVID-19 doświadczają znacznie zwiększonego, trwalszego osłabienia poczucia smaku i węchu. Dotyczy to również przedłużających się duszności. Szczególnie dotknięte tymi objawami są kobiety i osoby starsze.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Już pięć minut dziennie praktykowania „treningu siłowego dla mięśni oddechowych" obniża ciśnienie krwi i poprawia niektóre wskaźniki zdrowia naczyń, i to nawet silniej niż ćwiczenia aerobowe lub leki.
Pandemia COVID-19 sprawiła, że piesze wędrówki stały bardzo popularne. I słusznie - to nie tylko świetny sposób spędzania czasu na łonie natury, ale też na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego.
Kłopoty z zasypianiem wskazują na wyższe ryzyko demencji w późniejszym czasie niż jakiekolwiek inne zaburzenia snu.
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Objawy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) mogą się pogorszyć u pacjentów, którzy jednocześnie doświadczają depresji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami