Liczba wyników: 4284
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w roku dla osób uczulonych na pyłki. Zwykle do połowy lipca w powietrzu utrzymuje się wysokie stężenie pyłków traw, do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. We wrześniu z kolei alergicy powinni uważać na pyłki ambrozji, które w ostatnich sezonach coraz częściej pojawiają się w naszym kraju, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy.
Osoby, które oglądają telewizję przez ponad trzy godziny dziennie, mogą cechować się dwukrotnie wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci w porównaniu do ludzi, którzy spędzają przed telewizorem mniej czasu.
Chcąc bardzo szybko schudnąć, decydujemy się nie jeść kolacji lub zamienić produkty na całkowicie beztłuszczowe. To jednak nie sprawi, że osiągniemy długotrwały sukces. Zobacz, jakich błędów unikać.
Zielone przestrzenie poprawiają nastrój do tego stopnia, że są pomocne także u pacjentów z demencją.
Problemy ze zdrowiem jamy ustnej znacznie częściej dotykają kobiet niż mężczyzn. Okazuje się, że odpowiedzialny za tę sytuację jest poziom hormonów w organizmie płci pięknej. Zmiany hormonalne sprawiają, że wzrasta liczba bakterii w ustach i zwiększa się podatność tkanek na choroby.
Lecisz na urlop? A może, mimo sezonu wakacyjnego, musisz udać się w podróż służbową? Uważaj, by się nie przeziębić, bo to w takich sytuacjach bardzo prawdopodobne.
Prosty test zdolności do identyfikacji zapachów i nieinwazyjne badania oczu mogą wkrótce pomóc lekarzom oszacować ryzyko choroby Alzheimera.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Gdy następnym razem zechcesz coś przekąsić, zapytaj się, czy naprawdę jesteś głodny/a. Okazuje się, że ocena tego wcale nie jest taka prosta...
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami