Liczba wyników: 13644
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Osoby cierpiące na choroby dziąseł mogą mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre formy raka.
Osoby, które straciły współmałżonka, są bardziej narażone na zaburzenia snu zaostrzające stany zapalne w organizmie. Stany te z kolei mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci.
Chodzenie może osłabić ból kolana u osób w wieku powyżej 50 lat, u których zdiagnozowano chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego, najczęstszą formę zapalenia stawów. Co więcej, badania pokazały, że chodzenie może być skutecznym sposobem spowolnienia uszkodzeń stawu.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Izolacja społeczna ma bezpośrednie przełożenie na zmiany w strukturach mózgu związanych z pamięcią, co sprawia, że jest czynnikiem rozwoju demencji.
Zastanawiałeś się już, czy warto sporządzić testament? Jeśli nie, to teraz jest właściwa chwila. Dlaczego? Dlatego, że tylko poprzez testament możesz wyrazić swoją wolę, a z tego przywileju nie warto rezygnować.
Połączenie obniżenia poziomu androgenów oraz radioterapii prostaty i węzłów chłonnych miednicy sprawiło, że niemal 90 proc. pacjentów z rakiem prostaty przeżyło co najmniej pięć lat.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.