Liczba wyników: 4958
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
HDL, czyli tzw. "dobry cholesterol" jest niezbędny do utrzymania dobrej pamięci u osób po sześćdziesiątce.
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Aby poprawić pamięć, wystarczy ćwiczyć. Szczególnie pomaga to kobietom, które chorowały na raka piersi.
Statyny mogą istotnie obniżyć ryzyko zgonu z powodu czterech najpowszechniejszych nowotworów.
Muzyka nie tylko łagodzi obyczaje, może też sporzyjać poprawie zdrowia. Przy czym nie chodzi o jakiekolwiek utwory, ale o muzykę klasyczną - pomaga się uspokoić i obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Problem chrapania dotyczy około 13 milionów Polaków, nie należy więc do rzadkości. W większości przypadków to niegroźna, choć nieprzyjemna dla otoczenia, dolegliwość. Jednak u niewielkiego procenta osób może być objawem bardzo poważnej choroby, jaką jest bezdech senny. Jest to schorzenie groźne dla zdrowia, a nawet życia.
Trwające trzydzieści lat badania potwierdziły, że tłuszcze nasycone tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia