Liczba wyników: 9156
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Pestycydy i metale ciężkie w glebie mogą szkodliwie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy.
Ludzie, którzy pracują na stanowiskach wymagających mniejszej aktywności fizycznej - np. przy biurku - są mniej narażeni na osłabienie zdolności poznawczych w późniejszym czasie niż osoby, których obowiązki wymagają używania siły fizycznej.
Objawy długotrwałej bezsenności i późniejsze osłabienie funkcji poznawczych są ze sobą wyraźnie powiązane.
Lek powszechnie stosowany na dnę moczanową, kolchicyna, istotnie poprawił wskaźniki przeżycia pacjentów hospitalizowanych z pogarszającą się niewydolnością serca. Według medyków kolchicyna może również zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u pacjentów z nadmiarem cholesterolu w tętnicach.
Wzorce aktywności szczęśliwych i mniej szczęśliwych ludzi istotnie się różnią, ci pierwsi są bardziej aktywni społecznie, częściej chodzą na nabożeństwa, częściej głosują i więcej czytają. Ci drudzy z kolei oglądają znacznie więcej telewizji w wolnym czasie.
Jedzenie stymuluje endogenny układ opioidowy mózgu, który odpowiada za sygnały przyjemności i sytości.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Na rozpoznawanie emocji wśród osób z takimi problemami, jak choroba Parkinsona czy schizofrenia, mogą wpływać zmiany poziomu dopaminy w mózgu, uważają uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe