Liczba wyników: 11772
Osoby z wyższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia mają wyższe prawdopodobieństwo osłabienia funkcji poznawczych, w tym więcej typowych markerów choroby Alzheimera, co sugeruje, że monitorowanie i kontrolowanie chorób serca może być kluczem do utrzymania i poprawy zdrowia poznawczego w późniejszym okresie życia.
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
U osób przyjmujących kilka popularnych leków odnotowano niższe ryzyko udaru krwotocznego z powodu pękniętego tętniaka mózgu może być zmniejszone.
Zaburzenia neurologiczne, takie jak uzależnienia, depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, dotykają miliony ludzi na całym świecie i często charakteryzują się złożonymi patologiami obejmującymi wiele obszarów i obwodów mózgu. Problemy te są niezwykle trudne w leczeniu ze względu na skomplikowany i słabo poznany charakter funkcji mózgu oraz wyzwanie, jakim jest leczenie głębokich struktur mózgu bez inwazyjnych procedur.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z jakiejkolwiek przyczyny aż o 23 proc.
Pożary prowadzą do wzrostu liczby wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z stanami lękowymi. Równolegle do zmian klimatu nasileniu ulegają problemy psychiczne.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Osoby z nadciśnieniem są obarczone wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych, w tym demencji, ale nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Wake Forest University School of Medicine sugeruje, że podejmowanie energicznej aktywności fizycznej częściej niż raz w tygodniu może zmniejszyć to ryzyko.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.