Liczba wyników: 4264
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Cecha, którą kobiety uważają za najbardziej pociągającą u mężczyzn, to wcale nie siła czy zdecydowanie - za jeden z najbardziej atrakcyjnych przymiotów uznają... altruizm.
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Otyłość to coraz większa plaga nie tylko w USA, ale na całym świecie. Jedną z prawdopodobnych przyczyn takiego stanu rzeczy jest duża popularność tzw. diety zachodniej, na którą składają się ogromne ilości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 6 oraz cukier.
WZWB jest zakaźną chorobą wątroby wywoływaną przez wirusy HBV (hepatitis B virus). Choroba ta na ogół nie jest śmiertelna, choć przy jej ostrym przebiegu może zakończyć się śmiercią, śmiertelne mogą być także powikłania w chronicznym przebiegu WZWB. Wirusowe zapalenie wątroby typu B na świecie jest najczęstszą i najpoważniejszą chorobą wątroby. Na całym świecie wirusem WZWB może być zakażonych nawet 2 mld osób, czyli około jednej trzeciej ludzkości. Nie oznacza to jednak, że wszyscy oni chorowali lub chorują na WZWB - zainfekowanie nie oznacza bowiem zachorowania. W przypadku Polski szacuje się, że ok. 20 procent Polaków przebyło zakażenie tym wirusem. Jeśli nosicielem jest matka, wówczas płód i noworodek również są narażone na zainfekowanie.
Wielu z nas dostarcza ją sobie codziennie popijając poranną kawę. Mowa o kofeinie, substancji która zrobiła niesamowitą karierę ze względu na swe różnorodne właściwości. Mimo powszechnego jej spożycia jednak, kilku rzeczy z pewnością o niej nie wiedzieliście, oto zatem kilka mniej znanych faktów.
Tylko 13 procent mieszkańców Polski spożywa 5 posiłków dziennie, zgodnie z zasadami zdrowej diety, wskazują badania IPSOS „Trendy żywieniowe Polaków". Większość Polaków deklaruje, że je tylko 4 posiłki dziennie lub mniej. To za mało, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii i niezbędnych składników odżywczych.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Większość z nas traktuje wizytę u lekarza jak zło konieczne i decyduje się na wizytę w przychodni dopiero wtedy, gdy zaczyna poważnie niedomagać lub pojawia się ból. W codziennym życiu lekceważymy profilaktykę, która pozwala wychwycić początkowe fazy rozwoju wielu chorów i tym samym umożliwić skuteczne leczenie. To błąd, który może kosztować życie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami