Liczba wyników: 12578
Osoby starsze radzą sobie równie dobrze jak młodsze w testach wzrokowej pamięci krótkotrwałej. Co ciekawe jednak, seniorzy używają innych obszarów mózgu niż ludzi młodsi.Starszy mózg też uczy się „nowych sztuczek"
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Wiadomo, że ciężka praca fizyczna wyczerpuje, ale co z wymagającą pracą umysłową? Intensywne myślenie przez wiele godzin również sprawia, że czujesz się wykończony/a. Teraz uczeni mają nowe dowody, które pokazują, dlaczego tak się dzieje i to, że zmęczenie z powodu intensywnego myślenia ma realne podstawy w organizmie.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Mężczyźni częściej niż kobiety odczuwają ból emocjonalny, gdy ich związek przechodzi trudności.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
To, jak dobrze ludzie poruszają się i utrzymują równowagę na starość, jest związane z nasileniem zmian zachodzących w ich mózgach. Modyfikacje istoty białej - leukoarajoza, często dotyczą osób starszych i różnią się stopniem nasilenia.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami