Liczba wyników: 9156
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Sekret zdrowszej skóry i stawów może tkwić w mikroorganizmach jelit. Dieta bogata w cukier i tłuszcz zaburza równowagę kultury mikrobiologicznej jelit i może przyczyniać się do stanów zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Czytelnicy poradników są bardziej wrażliwi na stres i wykazują więcej objawów depresji.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Ludzie w wieku 63 - 84 lata ci, którzy byli eksponowani na jakąkolwiek ilość światła podczas nocnego snu, mieli znacznie wyższe ryzyko otyłości, nadciśnienia i cukrzycy w porównaniu z osobami, które sypiały po ciemku.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Wszyscy pamiętamy stare filmy z liceum, w których dziwaczny, odizolowany nastolatek zakochuje się w najpiękniejszej dziewczynie w całej szkole. Film zaczyna się od przedstawienia dziewczyny, która nie wie nic o niezbyt popularnym bohaterze, ale pod koniec ona też się w nim zakochuje. To klasyczna formuła romantycznego obrazu. Jak uważają badacze z University of Missouri, takie relacje jednak najlepiej pozostawić jedynie w filmach...
W przypadku osób, które zaszczepiły się przynajmniej jedną szczepionkę przeciwko grypie, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu czterech lat było o 40 proc. niższe niż u nieszczepionych rówieśników.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe