Liczba wyników: 1870
Zakupy gwiazd elektryzują opinię społeczną. Najdroższe samochody, niebotycznie kosztowna biżuteria i horrendalnie drogie kreacje od najsłynniejszych projektantów rozbudzają wyobraźnię. Wiadomo na przykład, że Victoria Beckham wydaje około 100 000 funtów rocznie na swoją garderobę. Wielu ludzi więc chciałoby choć na chwilę wcielić się w rolę celebrytów i nabyć coś wyjątkowego. Oczywiście nie ma niczego złego w tym, że od czasu do czasu rozpieszczamy się wydając więcej niż mieliśmy zamiar, ale miłość do zakupów może być chorobliwa.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
W Cleveland Clinic zidentyfikowało pochodzące z diety metabolity jako główne czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u ludzi przed sześćdziesiątką, zwłaszcza dotyczy to związków z czerwonego i przetworzonego mięsa.
W Japonii odkryto nową metodę walki z chorobą Alzheimer. Jak ustalono, leczenie dopaminą może łagodzić objawy fizyczne w mózgu, a także poprawiać pamięć.
Choć nasza wiedza na temat odżywiania znacznie się poszerzyła w ostatnich czasach, niewiele związanych z nią kwestii wprowadza w zakłopotanie i dzieli ekspertów tak, jak azotany. Przez długi czas związki te traktowano z rezerwą, a poprzednie badania wykazały, że mogą być potencjalnie powiązane z rozwojem raka. Później jednak odkryto, azotany w diecie mają również różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, demencją i cukrzycą.
Placebo podawane ludziom, którzy wiedzą, że otrzymują placebo, skutecznie osłabia stres - nawet gdy jest podawane zdalnie, mówią eksperci z Michigan State University.
Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym tej choroby. Innymi słowy, wszyscy zyskują na zmianach w stylu życia, niezależnie od dziedziczonego zagrożenia, mówią eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Nadciśnienie, zwłaszcza wysokie ciśnienie rozkurczowe, ma związek z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny u kobiet.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.