Liczba wyników: 1231
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Zdrowy styl życia, w tym: unikanie alkoholu, niepalenie papierosów, odpowiedni wskaźnik masy ciała i regularne ćwiczenia, oznaczał niższą zachorowalność na raka, nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Otyłość i nadmierny obwód talii u starszych kobiet wiążą się z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, poważnymi chorobami przewlekłymi i niepełnosprawnością ruchową przed ukończeniem 85 roku życia.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Sprawdzono związek między zamożnością i długowiecznością. Pod uwagę wzięto wartość majątku osób w średnim wieku, a ich zdrowie monitorowano przez niemal ćwierć wieku. Okazało się, że ci, którzy mają większe bogactwo w wieku średnim, żyją dłużej.
Farby do włosów stały się bardzo popularne - czy to ze względu na chęć zmiany wyglądu, czy też ukrycie siwizny. Jednak niektóre metody koloryzacji obejmują barwniki, które mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska. Teraz uczeni proponują alternatywę - opracowali naturalną, nietoksyczną farbę do włosów pozyskiwaną ze skórek czarnej porzeczki, która jest tak trwała jak konwencjonalne produkty i zdolna do utrzymania barwy włosów, pomimo wielokrotnego mycia głowy.
Wystarczy kilka zmian w stylu życia, by zapobiec wielu przypadkom raka, mówią medycy z Harvard Medical School.