Liczba wyników: 1643
Zapomnij o kremach z retinolem, badacze z Edith Cowan University (ECU) uważają, że podróżowanie może być najlepszym sposobem na hamowanie przedwczesnego starzenia się.
Do produkcji odzieży wykorzystuje się tysiące substancji chemicznych. Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie sprawdzili, czy w kupowanych przez nas ubraniach również znajdują się te związki. Zidentyfikowano kilka substancji stwarzających zagrożenie dla zdrowia i nawet bawełna organiczna nie gwarantowała, że tekstylia będą nietoksyczne.
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej odkładającej się na brzuchu lub ramionach mogą być bardziej narażone na rozwój chorób takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona niż ludzie z niską ilością tłuszczu w tych obszarach. Co więcej, osoby o dużej sile mięśni były mniej zagrożone rozwojem wspomnianych chorób niż ludzie o słabej sile mięśni.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
W przypadku osób podejmujących aktywność fizyczną w czasie wolnym oczekiwana długość życia wydłuża się aż o 4,5 roku.
Stosowanie ziół chińskich samodzielnie lub w połączeniu z chemioterapią może pomóc chronić szpik kostny i układ odpornościowy pacjentek z rakiem piersi, a także poprawić ogólną jakość życia kobiet.
W pewnych okolicznościach neurotyczność może być korzystna dla zdrowia.
Kawa - w różnej postaci - to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jednak to, czy jest to dobra, czy zła dla zdrowia może wynikać z genetyki. Na Uniwersytecie Południowej Australii odkryto, że nadmierne spożycie kawy może skutkować kłopotami ze zdrowiem.