Liczba wyników: 2808
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Firmy wypuszczające na rynek produkty kosmetyczne powinny zastanowić się na obecnymi reklamami kierowanymi do starszych kobiet - niewiele pań twierdzi, że używa produktów kosmetycznych, aby wyglądać młodziej. Większość wskazuje, że używa ich, aby wyglądać dobrze i czuć się pewnie.
Kontrola wyrobów włókienniczych (m.in. bielizny osobistej, ręczników oraz tkanin) przeprowadzona przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK wykazała szereg uchybień. Najczęstsze z nich to: niewłaściwe oznakowanie, sprzeczne informacje dotyczące składu i konserwacji, brak danych dotyczących producenta i importera. Dotyczą one blisko 40% przebadanych produktów. Najgorzej wypadły produkty pochodzące z Chin, Indonezji, Indii, Wietnamu, Korei, Turcji, Tajwanu oraz Tajlandii – aż co drugi przebadany wzbudził wątpliwości Inspekcji Handlowej.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Eko bazar, sklep ze zdrową żywnością, bio stoisko – nie zawsze w tych miejscach znajdziemy wyłącznie produkty ekologiczne, czyli takie, których produkcja podlega restrykcyjnym zasadom i polega na stosowaniu naturalnych składników bez m.in. sztucznych nawozów. Inspekcja Handlowa przypomina, jak wybierać zdrową żywność.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Zakupy na styczniowych wyprzedażach planuje prawie trzech na czterech konsumentów – wynika z badania Payback Opinion Poll. Polacy najczęściej udadzą się po odzież i dodatki, do centrów handlowych. Na obniżone produkty przeznaczą najczęściej od 250 do 500 zł, korzystając przy tym z bieżącego budżetu.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych: