Liczba wyników: 5036
Słoneczna pogoda, piękna sceneria i relaks mogą pomóc, ale to głównie dieta sprawia, że stan zdrowia podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym może się znacznie poprawić, piszą eksperci sagazone.
Stosowanie diety niskotłuszczowej wydaje się być dobrym sposobem na znaczną poprawę nastroju. Taki sposób żywienia daje lepsze efekty niż szeroko polecana dieta niskowęglowodanowa, informują australijscy naukowcy.
W ostatnim czasie dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność jako skuteczny sposób na utratę wagi oraz zachowanie efektów odchudzania. Okazuje się jednak, że takie jej skutki nie muszą oznaczać jednocześnie pozytywnego wpływu na zdrowie w dłuższej perspektywie.
Hildegarda z Bingen to dwunastowieczna wizjonerka, mistyczka, i uzdrowicielka, autorka dzieł teologicznych, medycznych oraz muzycznych. Opracowana przez nią dieta stanowi część jej holistycznego programu zdrowotnego. Zaproponowany przez Hildegardę sposób odżywiania się zyskuje coraz większą popularność.
Czas infekcji, przeziębień i chorób układu oddechowego trwa w najlepsze. Wciąż niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwie zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na odporność ludzkiego organizmu, a połączona z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością wypoczynku daje doskonałe efekty w walce z wirusami.
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Im człowiek ma więcej lat, tym jego dieta powinna być bardziej zróżnicowana. Nie oznacza to jednak jedzenia więcej - przeciwnie, w wieku dojrzałym nie potrzebujemy tylu kalorii co w okresie wzrostu. Są jednak grupy składników pokamowych, których należy dostarczać organizmowi w większej ilości.
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Dieta śródziemnomorska jest prawdziwym „eliksirem długowieczności". Okazuje się, że kobiety, które ją stosują, mają mniej niszczeń DNA oraz żyją dłużej średnio o 4,5 roku w porównaniu do pań stosujących inne sosoby żywienia, np. dietę powszechną w krajach Zachodu.
Głównym objawem POChP jest duszność występująca podczas wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym zmniejszyć uczucie duszności – radzi koordynator Ogólnopolskiego Programu Profilaktyczno-Edukacyjnego „Głęboki Oddech”, prof. Jan Zieliński.