Liczba wyników: 2219
Wśród osób w wieku powyżej 65 lat, które oceniano za pomocą testu sprawności fizycznej, niższe wyniki były powiązane z wyższym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Jakość snu wpływa na funkcjonowanie i starzenie się skóry. U osób słabo sypiających nasilone są oznaki starzenia się skóry i wolniej przebiega regeneracja po różnych stresorach środowiskowych, takich jak zaburzenia bariery ochronnej skóry lub promieniowanie ultrafioletowe (UV).
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Koniec z zastrzykami dla diabetyków? Wkrótce jest szansa na nową alternatywę dla strzykawek czy pomp insulinowych. Opracowano nowy sposób na zaopatrzenie organizmu w insulinę.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Medycy ocenili, co warto wziąć pod uwagę, poza wagą, by zakwalifikować pacjenta do operacji bariatrycznej. Według lekarzy z USA poza BMI, warto uwzględnić obecność innych chorób, w tym cukrzycy.
Stosowanie leków o działaniu hipoglikemizującym z grupy agonistów GLP1 wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju marskości i raka wątroby u osób chorych na cukrzycę typu 2 i przewlekłą chorobę wątroby.
Nowo opracowane narzędzie rozpoznaje niski poziom cukru we krwi, bazując wyłącznie na zachowaniu kierowcy i ruchu głowy lub skierowania wzroku.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami