Liczba wyników: 1465
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Im dłużej twoja waga wskazuje na otyłość, tym wyższe masz ryzyko wszystkich czynników choroby kardiometabolicznej, mówią medycy z Loughborough University w Wielkiej Brytanii.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Niektóre oleje roślinne wskazywane jako zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko chorób serca, uważają uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Opieka nad zwierzakiem domowym może zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią eksperci z Baylor College of Medicine w Houston.
Nadmiar tłuszczu osierdziowego, tj. tłuszczu wokół serca, zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zwłaszcza u kobiet.
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.