Liczba wyników: 638
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Aktywny tryb życia wiąże się z mniejszym ryzykiem natychmiastowej śmierć z powodu zawału serca, czytamy w czasopiśmie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Naucz się relaksować. Długotrwały stres jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia i życia. Przedłużające się odczuwanie stresu zwiększa ryzyko zawału.
Medycy z King's College London odkryli, że jednym z głównych objawów COVID-19 u ludzi słabszych i mających zespól słabości jest majaczenie (delirium) - stan ostrego splątania związany z wyższym ryzykiem poważnej choroby i śmierci.
Aktywność fizyczna nie uchyla negatywnego wpływu nadwagi na serce.
Zmarszczki to nie tylko oznaka postarzania się naszego wyglądu, okazuje się, że ich ilość może również oznaczać zagrożenie określonymi chorobami.
Jeden na czterech pacjentów z koronawirusem doświadcza zmian na języku, w tym obrzęku, owrzodzenia, czy guzów na jego powierzchni języka wgłębień i przebarwień. przebarwienia. Niewielki odsetek pacjentów miał też uczucie pieczenia w ustach. Część chorych zgłasza też pieczenie stop i dłoni.
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Stres i złość mogą być szczególnie szkodliwe u pacjentów z niewydolnością serca - znacznie nasilają dolegliwość.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami