Liczba wyników: 12694
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Kobiet z niedawno rozpoznaną cukrzycą mogą bardziej narażone na raka niż panie, które są wolne od tej choroby, sugeruje nowe kanadyjskie badanie.
Badania krwi pozwolą na wczesne wykrycie różnych form raka. Wystarczy na ich podstawie ocenić określone fragmenty DNA, by ustalić mozliwość występowania choroby.
Naukowcy znaleźli nowy sposób na wykrywanie raka jajników u kobiet w okresie menopauzy i pomenopauzalnym (w wieku 55 – 74 lat). Dzięki niemu trafnie udaje się wykryć chorobę u 93 proc. kobiet, w tym u 87 proc. w bardzo wczesnym stadium. Najlepsze efekty przynosi coroczne badanie, wtedy szansa na wykrycie raka jest największa.
Rak wątroby to czwarta najczęstsza przyczyna śmierci z powodu nowotworu. Nowe badania dowodzą, że dzięki ćwiczeniom można osłabić ryzyko najczęstszego typu raka wątroby: raka wątrobowokomórkowego.
Jak wynika z brytyjskich badań, choć ponad połowa osób, które wypełniły kwestionariusz dotyczący zdrowia, doświadczyła potencjalnych objawów raka, jednak tylko 2 procent uczestników rozważało możliwość raka złośliwego.
Naukowcy opracowali test genetyczny, który pozwala określić, w jakim stopniu chemioterapia będzie skuteczna u pacjenta chorego na raka. Badania rozpoczęto od przetestowania 829 genów komórek raka piersi. Ostatecznie, obszar poszukiwań zawężono do 6 genów, które wytypowano jako te wykazujące wpływ na działanie leków w terapii nowotworowej, a ich brak lub wadliwe działanie uniemożliwiały skuteczną terapię.
Rak jelita grubego i odbytnicy jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i drugim najczęstszym u kobiet. Około dwie trzecie przypadków raka jelita grubego występuje w krajach o wysokich lub bardzo wysokich wskaźnikach dochodu. Sprawdź, jak objawia się ten rodzaj raka.
Otyłe osoby, którym udało się schudnąć dzięki operacji bariatrycznej, mają o 32 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka i o 48 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka w porównaniu z ludźmi z otyłością, którzy nie poddali się takiemu zabiegowi.
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.