Liczba wyników: 5021
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Większość czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD) dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Większość przypadków nagłych zatrzymań krążenia występuje w grupie osób, o których wcześniej nie było wiadomo, że mają zwiększone ryzyko tego typu zdarzeń. Trudno jest przewidzieć, komu konkretnie grozi niebezpieczeństwo.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Leczenie konkretnych chorób jest łatwiejsze niż zadbanie o ogólny dobrostan pacjenta. Lekarze skupiają się na konkretnym stanie fizycznym, a nie na pacjencie jako jednostce psychofizycznej. Mniej uwagi poświęca się zdrowiu psychicznemu i jego wpływowi na problemy fizyczne, czytamy w raporcie z badań na temat wpływu problemów mentalnych na inne aspekty zdrowotne.
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Trudna menopauza może oznaczać problemy z sercem w poźniejszych latach.
Jakkolwiek coraz więcej ludzi rozumie, jak istotny jest dla naszego zdrowia dobry sen, coraz trudniej o niego w świecie, w którym odpowiada się na e-maile o każdej porze, stale pozostaje się online i nieustannie wpatruje się w niebieskie światło ekranów telefonów, tabletów i komputerów. Znaczenie ma zarówno długość odpoczynku, jak i pory, o których zasypiamy.
Osoby, które zmagały się z jakimiś dolegliwościami sercowo-naczyniowymi, cechują się wyższym ryzykiem rozwoju nowotworu, ostrzegają amerykańscy uczeni.