Liczba wyników: 463
Co roku o tej porze dopada nas wrażenie, że wszystko sprzysięga się przeciw nam. Coraz krótsze dni, zmieniająca się jak w kalejdoskopie pogoda i chłodne wieczory to niedogodności, do których przyjdzie nam się przyzwyczaić. Chociaż jesień ma swój urok, to jednak wszechogarniające osłabienie i zmęczenie dają o sobie znać wyraźniej właśnie o tej porze roku. Jak poradzić sobie z jesiennym spadkiem nastroju?
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
„Droga bez powrotu” zaczyna się tak: Smród kurzych gówien był tak intensywny, że czuć go było nawet w zamkniętym samochodzie. I to z odległości stu metrów.” Ale nie jest to powieść o ciężkiej doli hodowcy drobiu.
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Zgaga bywa bardzo uciążliwa, niemniej jednak istnieje wiele sposobów na jej ograniczenie lub wręcz powstrzymanie. Poniżej osiem wskazówek, jak uchronić się przed tą dolegliwością.
W tym tygodniu ruszyła kolejna edycja projektu „Angielski 123 w bibliotece” oferującego bezpłatne e-learningowe kursy języka angielskiego dla dorosłych w bibliotekach publicznych. W ramach tego przedsięwzięcia biblioteki z całego kraju mogą uzyskać darmowy dostęp do kursu językowego i udostępniać go swoim użytkownikom.
Otyli ludzie mogą być narażeni na większe ryzyko migreny epizodycznej.
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Każdy od czasu do czasu doświadcza zgagi, ale warto umieć odróżnić standardowe symptomy od objawów poważniejszej dolegliwości.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami