Liczba wyników: 12011
Osoby, które przyjmują statyny, rodzaj leków obniżających poziom cholesterolu, mogą mieć niższe ryzyko wystąpienia udaru wywołanego krwotokiem śródmózgowym.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Żelazo sprzyja tworzeniu tkanki tłuszczowej w sercu i prowadzi do przewlekłej niewydolności serca u około pięćdziesięciu procent osób, które przeżyły zawał.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Dla starszych ludzi prowadzenie samochodu to ważny aspekt kontroli nad własnym życiem. Jednakże związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych i sprawności fizycznej utrudnia prowadzenie pojazdu, a wielu seniorów ogranicza lub w końcu zupełnie przestaje jeździć. To zaś niekorzystnie wpływa na ich stan emocjonalny i fizyczny.