Liczba wyników: 3748
Jesień to okres, w którym znacznie obniża się odporność naszego organizmu, dlatego póki nie nadejdą chłodne dni, warto zawczasu pomyśleć o wzmocnieniu się. Jakie miejsce jest najbardziej odpowiednie na jesienny wypoczynek? To, które jest wówczas najcieplejsze, czyli bałtyckie wybrzeże!
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Z badań hiszpańskiej fundacji BBVA wynika, że telewizja jest głównym źródłem informacji na tematy naukowe. Gazety zajęły drugie miejsce. Okazuje się jednocześnie, że poziom zainteresowania zagadnieniami naukowymi jest wyższy niż deklarowane poczucie bycia poinformowanym co do tych kwestii.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Przykrą niespodzianką po powrocie z wakacji jest odkrycie, że z naszego konta zniknęły pieniądze. Ze zdumieniem odkrywamy, że wypłaty dokonano np. w Brazylii czy Meksyku, chociaż nigdy tam nie byliśmy. Często dopiero wówczas poznajemy znaczenia słów skimming i phishing. Eksperci radzą w jaki sposób chronić swoje pieniądze w czasie wakacyjnych wyjazdów.
Jabłka są polecane jako szczególny, prozdrowotny element diety. Aby czerpać z mocy tych owoców jednak, trzeba je jeść wraz ze skóra, ponieważ zawiera ona do sześciu razy więcej składników, które mogą zwalczać nadciśnienie w porównaniu do reszty owoców.
Współczesnym przemianom towarzyszy osłabienie tradycyjnych więzi społecznych, w związku z tym zmniejsza się również rola więzi sąsiedzkich. Równocześnie jednak występuje nostalgia za tego typu relacjami - wynika z sondażu CBOS. Obecnie mniej osób deklaruje utrzymywanie kontaktów towarzyskich i świadczenie sobie drobnych przysług niż przed kilkunastoma laty. Swoje relacje z sąsiadami jako bardziej zażyłe określają osoby mieszkające na wsi - niemal połowa z nich utrzymuje kontakty towarzyskie przynajmniej z niektórymi sąsiadami, podczas gdy w największych miastach tylko co piąty.
Coraz więcej Amerykanów cieszy się dłuższym życiem, ale jednocześnie w USA rośnie liczba otyłych seniorów.
Sierpień to okres, kiedy na dobre rozkręca się sezon dla grzybiarzy. Do tego deszcz i kilka ciepłych dni sprawiły, że w lasach zaroiło się od ochotników – amatorów grzybobrania i na efekty nie trzeba było długo czekać… Trzy przypadki ciężkich zatruć w Wielkopolsce i walka lekarzy z czasem, gdzie stawką jest życie ofiary. Dlatego, zanim wrzucimy grzyb do koszyka, przypomnijmy sobie o kilku najważniejszych zasadach zdrowego grzybobrania – apelują lekarze rodzinni.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami