Liczba wyników: 12280
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Aż 20 procent światowej populacji wykonuje pracę zmianową. Ich odmienny cykl snu i czuwania zwiększa ryzyko różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym cukrzycy, zawałów serca, raka i udarów.
Kobiety w średnim wieku z niskim poziomem estrogenów i progesteronu częściej chrapią i mają objawy obturacyjnego bezdechu sennego.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Pestycydy i metale ciężkie w glebie mogą szkodliwie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy.
Okres przejścia na emeryturę może nasilać społeczno-ekonomiczne nierówności w poziomie stresu i stanu zdrowia.
Ludzie, którzy pracują na stanowiskach wymagających mniejszej aktywności fizycznej - np. przy biurku - są mniej narażeni na osłabienie zdolności poznawczych w późniejszym czasie niż osoby, których obowiązki wymagają używania siły fizycznej.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
W niespokojnym okresie wojny i pandemii, World Happiness Report 2022 ukazuje jasne światło ciemnego czasu. Według międzynarodowego zespołu pandemia przyniosła nie tylko ból i cierpienie, ale także zwiększenie wsparcia społecznego i życzliwości.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia