Liczba wyników: 3270
Czasem nawet najlepsza dieta nie pomaga w zrzucaniu kalorii, bądź jej efekty są dalekie od tego, czego można się było spodziewać po rygorystycznym przestrzeganiu zdrowego i lekkiego jadłospisu. Przyczyn może być wiele - niektóre są dalekie od oczywistości, warto wiec zapoznać się z potencjalnymi przeszkodami na drodze do ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia.
Obserwowanie zmieniającego się świata przez trzy wieki daje szeroką perspektywę. Taka okazja trafiła się Walterowi Breuningowi, który urodził się w XIX wieku. Dziś dzieli się swoimi doświadczeniami i „sposobami na długowieczność".
Naukowcy, twierdzą, że dysponują dowodem genetycznym na sposób, w jaki powszechnie stosowane leki przeciwcukrzycowe leczą chorych. To najnowsze osiągnięcie może znacząco wspomóc prace nad lekami w przyszłości.
Nowe leki pomagają walczyć z zagrażającymi życiu zakrzepami w żyłach, czytamy w e właśnie wydanym numerze „The New England Journal of Medicine".
Powszechnie wiadomo, że czosnek wykazuje działanie ochronne dla serca. Teraz okazuje się, że wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Wielu ludzi wraz z nadejściem Nowego Roku obiecuje wśród postanowień umieszcza przejście na dietę. Nierzadko dlatego, że w okresie świątecznym mieli okazję znacznie się przejadać. Jeśli jednak uda się w dobrym (bo zdrowym) stylu spędzić świąteczny czas, nie trzeba będzie obiecywać sobie dietetycznych wyrzeczeń w sylwestrową noc...
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Uniwersytetów w Leicester oraz Cambridge w Wlk. Brytanii odkrył markery genetyczne, które identyfikują osoby zagrożone tworzeniem się skrzepów i zawałem serca. Badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Blood, mogą wskazać potencjalne cele terapeutyczne w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Według raportu Ipsos „Polski konsument OTC" samodzielnie leczy niektóre swoje dolegliwości trzy czwarte Polaków. Wybierając sposób leczenia polegamy przede wszystkim na własnym doświadczeniu i poradach rodziny i znajomych, rzadziej farmaceuty. Tylko jedna trzecia Polaków deklaruje, że stosuje się do zaleceń lekarza
Wyobrażenie sobie spożywania określonego posiłku sprawia, że jada się go mniej, mówią uczeni.
Wyniki opublikowane w poniedziałkowym wydaniu czasopisma Lancet wywołały dyskusję na temat skuteczności kwasu acetylosalicylowego w walce z rakiem. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Oxfordzkiego jedna tabletka zawierająca kwas acetylosalicylowy (popularna aspiryna lub inne leki o takim składzie) stosowana codziennie przyczyna się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.