Liczba wyników: 8520
Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Światowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami.
Barbra Streisand opublikowała teledysk do piosenki "Don't Lie to Me" z nowej płyty "Walls".
Wśród Polaków rośnie liczba zachorowań na cukrzycę, pomimo to chorzy wciąż nie mają dostępu do nowych opcji terapeutycznych, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. O tym, co z tego powodu tracą pacjenci, a jak mogłoby zmienić się ich życie dzięki innowacyjnym lekom oraz oczekiwaniu na nowe opcje terapeutyczne lekarzy i pacjentów opowiada prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz, diabetolog, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Oddziału Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.
Ponad 60% pacjentów nie otrzymuje od swojego lekarza reumatologa wyczerpujących informacji na temat swojej choroby, schematu leczenia, jego celu oraz długości leczenia – wynika z badania Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Młodych z Zapalnymi Chorobami Tkanki Łącznej „3majmy się razem”. Jedynie 29% pacjentów jest informowanych na temat kolejnych kroków, które zostałyby podjęte po niepowodzeniu obecnej terapii.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
W okresie jesienno – zimowym prawie wszyscy odczuwamy obniżenie odporności i doświadczamy pogorszenia nastroju. Sezonowe ograniczenie dostępu do światła dziennego, nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Stajemy się bardziej senni i melancholijni, często brakuje nam siły, chętniej sięgamy po słodycze i ciężkostrawne posiłki. Coraz więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach, nie zdając sobie sprawy, że nieodpowiednie oświetlenie może być przyczyną zmęczenia oczu, ich łzawienia, problemów z koncentracją, bólów głowy a nawet nudności, czy depresji.
Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Nowo opracowane oprogramowania mogą skutecznie rozpoznawać np. guzy, czy choroby siatkówki.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami