Liczba wyników: 4582
Wiele kobiet doświadcza bezdechu sennego, dotychczas sądzono zaś, że dolegliwość dotyka głównie mężczyzn.
Prawie trzy czwarte dorosłych mieszkańców Polski myśli o swojej starości – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Zainteresowanie tym etapem życia częściej niż inni wyrażają starsi badani oraz, niezależnie od wieku, kobiety. Polacy powszechnie deklarują, że wiedzą, jak chcieliby zorganizować swoje życie na stare lata, kiedy będą potrzebowali pomocy. Większość chciałaby mieszkać we własnym mieszkaniu, korzystając z doraźnej pomocy bliskich.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Prawie 50% pacjentów z cukrzycą typu 2 doświadcza ostrego i przewlekłego bólu, a około jedna czwarta cierpi z powodu szerokiego zakresu objawów, w tym uszkodzenia nerwów, zmęczenia i depresji.
Blisko piętnaście procent mieszkańców globu obchodizło wczoraj swoje święto – Międzynarodowy Dzień Osób Leworęcznych. Celem obchodów jest uświadomienie, iż osoby te są dyskryminowane w świecie stworzinym dla osób posługujących się "właściwą", prawą ręką. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu leworęczność traktowana jako upośledzenie, dziś na szczęście wiadomo że to po prostu uwarunkowanie fizjologiczne, którego nie należy zmieniać.
Kryminał, którego akcja rozgrywa się podczas powstania warszawskiego? Niemożliwe? A jednak. Taką właśnie książkę napisał Bartłomiej Rychter. Jego „Ostatni dzień lipca” to rzecz bardzo udana.
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).
Zakończyła się V edycja Ogólnopolskiego Programu dla Młodzieży „Mam Haka na Raka”, dedykowana rakowi jelita grubego. Okazała się ona nie tylko jubileuszowa, ale i rekordowa pod wieloma względami. Do walki z rakiem przystąpiło najwięcej w historii programu, bo aż 3700 uczniów. Jak pokazują badania, udział w programie istotnie wpływa także na zwiększenie świadomości profilaktyki nowotworowej w lokalnych społecznościach, a także realny wzrost zgłaszalności na badania profilaktyczne wśród rodzin uczestników.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Uśmiech łagodzi objawy stresu bez względu na to czy ten pozytywny grymas gości na twarzy w sposób naturalny czy też jest wymuszony.