Liczba wyników: 12768
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Ósmego marca na całym świecie kobiety w różnym wieku, o rożnym wykształceniu, wszystkich ras, narodowości i zawodów obchodziły 101. Międzynarodowy Dzień Kobiet. Pomimo postępów, jakie dokonały się w ciągu minionych lat, kobiety wciąż zmagają się na co dzień z niezliczonymi trudnościami. Jest to marsz przeciwko nierówności - walka, której nie można ignorować.
Dziennikarstwo traktuje jako misję i pisze tylko o tym, co sam widział i przeżył. Od 45 lat penetruje najodleglejsze obszary Azji, Afryki, Środkowego Wschodu oraz Ameryki Łacińskiej. Jeździ tam, gdzie wybuchają rewolucje, upadają reżimy, toczą się wojny. „Śpieszę się, bo muszę pisać”, rzucił raz na odchodnym swojemu przyjacielowi. „Ty – pisać?”, zdziwił się tamten. ”Przecież ty już wszystko napisałeś…”
W ciągu najbliższych kilku lat sektor ochrony zdrowia i branżę farmaceutyczną czekają duże zmiany. Ewolucji ulegną przede wszystkim oczekiwania pacjentów, którzy dzięki rozwojowi Internetu i mediów społecznościowych stają się coraz bardziej wymagający i świadomi swoich praw – wynika z raportu „Healthcare and Life Sciences Predictions 2020: A bold future?” przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte.
Smithson Ide jest czterdziestotrzyletnim kawalerem. Mieszka z rodzicami, ma marną pracę w fabryce zabawek, ignoruje zasady zdrowego trybu życia. Każdego wieczoru wraca sam do domu na spotkanie z puszką piwa i paczką papierosów. Kiedy rodzice giną w wypadku samochodowym, Smithy porządkuje pozostałe po nich rzeczy, wśród których znajduje wiadomość o niedawnej śmierci zaginionej wiele lat temu, chorej psychicznie siostry.
XIII Ogólnopolski Przegląd Twórczości Artystycznej Seniorów – „Teraz My” w warszawskich Włochach to jeden z niewielu tak dużych festiwali, w całości poświęcony ch prezentacji działań twórczych osób po 60. roku życia. Przegląd powstał z myślą o animacji amatorskiego ruchu artystycznego Seniorów i od 13 lat służy wymianie ich doświadczeń, dokonań twórczych, jest przestrzenią do spotkania się.
W pierwszym półroczu 2017 r. liczba pasażerów przekroczyła 150 milionów – podaje Urząd Transportu Kolejowego. To najwyższy wynik osiągnięty przez ostatnie 10 lat. W każdym z miesięcy 2017 r. (z wyjątkiem lutego) liczba pasażerów przekroczyła 25 mln. Rok wcześniej statystycznie pociągami podróżowało 24,4 mln pasażerów miesięcznie.
Global Action on Aging przedstawia raport dotyczący potrzeb, praw i finansów osób starszych. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych liczba ludzi mających lat 60, bądź więcej urośnie z około 629 milionów w 2002 roku do prawie 2 miliardów w roku 2050. Populacja ludzi starszych przewyższy liczbowo dziecięcą, co jest zjawiskiem , jak dotąd, niespotykanym w historii ludzkości.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Kawa i herbata w różnych odmianach to dwa niezwykle popularne i lubiane napoje świata. Może są elementem naszej kultury, może uzależniają, a może po prostu cieszy nas ich smak, a po co rezygnować z czegoś, co daje tak wiele przyjemności? Jednocześnie od lat toczy się dyskusja, co jest lepsze kawa czy herbata? Który z tych napojów jest zatem zdrowszy? Który skuteczniej poprawia samopoczucie? Który lepiej pobudza do życia?