Liczba wyników: 3525
Produkty kosmetyczne wybieramy opierając się na informacjach zawartych na opakowaniach. Coraz częściej możemy tam znaleźć znaki, świadczące o konkretnych właściwościach danego towaru.
Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.
Starsze kobiety, które przyjmują odpowiednie ilości witaminy D3, mogą mieć większe szanse na dłuższe życie, wynika z nowego przeglądu badań. Przegląd 50 badań klinicznych z udziałem ponad 94.000 osób w starszym wieku wykazał, że u losowo wybranych kobiet zażywających witaminę D3, zanotowano sześć procent więcej szans na przeżycie w ciągu dwuletniego okresu badań.
Moją lekturą nacodzienną nie są dzieła Prousta czy Joyce`a ale za książkami Grocholi nie przepadam. (Z wyjątkiem „Trzepotu skrzydeł" opowiadającej o przemocy w młodym małżeństwie. To przeczytać naprawdę warto.) Do wspomnień Grocholi podchodziłam więc jak pies do jeża.
Wakacyje to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku rośnie liczba turystów z naszego kraju, którzy za cel swoich urlopowych wojaży obierają zagraniczne kurorty lub decydują się na przygodę życia w odległych, tropikalnych zakamarkach świata.
Sezon letni rozpoczęty. Dzieci zakończyły rok szkolny, a dorośli zaplanowali urlopy. Pakując wakacyjną walizkę, nie zapomnijmy włożyć do niej, zakupionej wcześniej, polisy ubezpieczenia turystycznego. Może się ona okazać bardzo przydatna, podczas wakacyjnych wojaży, w razie nieoczekiwanych zdarzeń losowych.
Rozpoczynają się wakacje i sezon urlopowy - to czas swobody, beztroski, wypoczynku i relaksu. Niemniej jednak jest to również czas wielu zagrożeń. Uciążliwe upały, wysiłek fizyczny, nagły stres czy szok temperaturowy po zetknięciu z zimną wodą mogą wywołać zatrzymanie akcji serca.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Leki, które są powszechnie stosowane przez osoby starsze, mogą mieć wpływ na zaburzenia poznawcze, wynika z nowych badań. Medykamenty, które często są przyjmowane przez ludzi starszych przebywających w domach opieki, bądź wymagających regularnej asysty w swoich domach, są związane z zaburzeniami poznawczymi, informują uczeni.
Według badań przeprowadzonych przez Instytut Turystyki w pierwszym kwartale 2011 roku o jedną czwartą wzrosła liczba wyjazdów krajowych w stosunku do roku poprzedniego. Coraz częściej również decydujemy się na organizowanie wyjazdów krajowych we własnym zakresie - aż 91 procent z nas wybiera taki właśnie sposób spędzania wakacji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami