Liczba wyników: 3720
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. Jej współczesna nazwa pochodzi od nazwiska lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy opisał ją w 1817 roku. Choć główną grupą cierpiącą na tę chorobę są osoby starsze, może ona zaatakować już przed 40. rokiem życia.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Z badań wynika, że owoce cytrusowe mają nie tylko korzystny wpływ na łagodzenie uszkodzeń choroby niedokrwiennej serca, ale są także pomocne w walce z rakiem piersi i rakiem prostaty oraz innymi guzami nowotworowymi.
Uczeni odkryli związek pomiędzy stłuszczeniem wątroby i wysokim ryzykiem chorób serca.
Przekonania ludzi co do przyczyn otyłości mogą wpływać na ich nawyki żywieniowe i wagę.
W krajach Europy średnia długość życia stale wzrasta. W Polsce statystyczny mężczyzna żyje już nieco ponad 72 lata, statystyczna kobieta – prawie 81 lat. W 2050 r. ponad jedna piąta naszego społeczeństwa będzie miała ponad 65 lat. Wydłużają się lata życia, ale czy poprawia się jego jakość?
Wystarczy łyk gorącej kawy lub gałka lodów, by dał o sobie znać przeszywający ból zębów. To nadwrażliwość. Chcesz się jej pozbyć? Najpierw dowiedz się, skąd się wzięła. Przyczyn może być wiele: od zgrzytania zębów przez agresywne mycie zębów po miłość do napojów gazowanych.
Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Co robić, by dobrze dbać o oczy? Niezbędnych jest kilka działań.
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.