Liczba wyników: 9156
W przypadku udaru pacjentowi można przetoczyć krew zdrowej osoby. To zmniejszy uszkodzenia mózgu i zapobiegnie deficytom neurologicznym.
Zaburzenia funkcji śródbłonka małych naczyń krwionośnych, częsty wczesny objaw choroby sercowo-naczyniowej, ma związek z ponad dwukrotnym ryzykiem zachorowania na raka.
Ludzie pomagają sobie nawzajem, co stanowi jeden z fundamentów cywilizowanego społeczeństwa. To naturalne zachowanie może być jednak łatwo zaburzone - wtedy, gdy brakuje nam snu, mówią eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Robienie mikro-przerw, czyli przerywanie wykonywania zadania na 10 minut lub krócej, wiąże się na ogół z mniejszym zmęczeniem i zwiększeniem wigoru.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Im wcześniej u ludzi rozwija się cukrzyca typu 2 lub nadciśnienie, tym wcześniej wystąpi u nich jaskra pierwotna kąta otwartego (primary open-angle glaucoma, POAG), główna przyczyna nieodwracalnej utraty wzroku na całym świecie.
Grupa krwi może być powiązana z ryzykiem wczesnego udaru mózgu. Jak ustalono, może odgrywać rolę w udarach niedokrwiennych, które są spowodowane blokadą przepływu krwi do mózgu, występujących u osób poniżej 60 roku życia.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe