Liczba wyników: 12904
Mniej niż pięć godzin snu na dobę w średnim lub późnym wieku może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju co najmniej dwóch chorób przewlekłych.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Zespół przewlekłego zmęczenia, znany również jako ME (encefalopatia mialgiczna), jest powiązany z wirusami żołądka.
W swoim dążeniu do wykonania wszystkiego na czas niektóre kobiety ignorują objawy cichego zawału serca, ostrzegają kardiolodzy.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Osoby noszące soczewki kontaktowe wielokrotnego użytku są niemal cztery razy bardziej narażone na rzadką zagrażającej widzeniu infekcję oka niż osoby noszące soczewki jednodniowe.
Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (ang. obsessive-compulsive disorder, OCD), takie jak schizofrenia i choroba afektywna dwubiegunowa, nierzadko występują wśród członków jednej rodziny i mają silne podłoże genetyczne.