Liczba wyników: 3359
Organizm ludzki, by prawidłowo funkcjonować potrzebuje cholesterolu – nasz organizm sam go produkuje, jeśli nie dostarczamy go w spożywanych pokarmach. Jeżeli jednak krążący we krwi cholesterol znajduje się w tzw. frakcji miażdżycorodnej, to wówczas stanowi on zagrożenie nie tylko dla zdrowia Pacjenta, ale i jego życia – mówi dr nauk med. Joanna Kowal, kardiolog.
Jad węża może być wykorzystywany do opracowania leku na raka, mówią naukowcy z Hong Kongu. Testy białka pochodzącego z jadu grzechotnika wykazały, może ono zmniejszyć rozmiar guzów jelita grubego u myszy nawet o 28% w ciągu miesiąca.
Jeśli osoby chore na cukrzycę walczą jednocześnie z depresją, mają wyższe ryzyko kolejnej dolegliwości - demencji. Pacjenci z cukrzycą typu 2 są dwa razy bardziej narażeni na rozwój demencji w trzy do pięciu lat po rozpoznaniu depresji w porównaniu z diabetykami, którzy nie cierpią na depresję.
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Nikt nie kładzie się spać jako szczupły by zbudzić się o 25 kilogramów cięższym. Większość z nas przybiera na wadze jedząc tylko 100 do 200 dodatkowych kalorii dziennie, mówią uczeni. Sztuką jest wprowadzenie subtelnych zmian, które powstrzymają nadmierne dostarczanie kalorii.
Choroba nowotworowa jest jednym z największych problemów naszych czasów. Osoba chora przeżywa ból, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Taki stan powoduje apatię, zniechęcenie oraz utratę sił i chęci do walki z chorobą. Przewlekła choroba oraz towarzysząca jej często niechęć do jedzenia powodują zużywanie zgromadzonych w ustroju rezerw energetycznych. W efekcie dochodzi do ogólnego osłabienia, a często nawet wyniszczenia organizmu, co bardzo obniża odporność osoby chorej i ujemnie wpływa na efekty leczenia.
Polska Akcja Humanitarna serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w dziesiątej, jubileuszowej edycji Świątecznego Stołu Pajacyka, która w tym roku odbędzie się w piątek 2 grudnia 2011 r. w wielu miastach w Polsce. Jest to jednodniowa akcja, podczas której właściciele restauracji, pubów i kawiarni przekazują 10% obrotu na rzecz dożywiania dzieci w Polsce i na świecie. Dzięki temu przedsięwzięciu, przez ostatnie 10 lat PAH zapewniła dzieciom ponad sto tysięcy posiłków.
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Zakaz palenia wymusił ograniczenie nałogu nawet w przypadku tych, którzy nie wyobrażają sobie spotkania towarzyskiego przy piwie bez papierosa. Surowe przepisy uniemożliwiły w wielu pubach i restauracjach wydzielenia dostatecznej strefy dla palących. To zatem kolejny, poza licznymi zdrowotnymi, powód do decyzji o rzuceniu palenia. Proces uwalniania się z nałogu jednak nie należy do najłatwiejszych, oto kilka pomysłów na osłabienie uciążliwości całej sprawy.