Liczba wyników: 3340
Palenie zabija – takie napisy widzimy na paczkach papierosów i już nas to nie szokuje. Na opakowaniach past i szczoteczek do zębów nie ma co prawda nalepek informujących, że niemycie zębów zabija, ale wiemy na pewno, że osoby zaniedbujące higienę jamy ustnej są tak samo narażone na choroby serca jak palacze.
Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?
Po preparaty z witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej sięgamy, gdy jest już za późno na uniknięcie niekorzystnych objawów. Witaminę C bierzemy, gdy pojawią się u nas pierwsze oznaki przeziębienia. Magnez - gdy czujemy się zmęczeni. Tymczasem rozsądną suplementację należy zacząć o wiele wcześniej, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać, gdy jesteśmy zdrowi i nic nam jeszcze nie dolega, niż leczyć.
Sezonowe zaburzenie afektywne (seasonal affective disorder, SAD) to niedawno rozpoznana choroba związana z jesienno-zimową porą roku. Zachorowania przypadają przede wszystkim na październik i listopad, a złe samopoczucie utrzymuje się do marca, a nawet kwietnia.
Nie proponujemy magicznej formuły, ale siedem prostych kroków, które mogą przedłużyć życie nawet o 40 lat, mówią uczeni. Okazuje się, że pewne nawyki dietetyczne i minimalizowanie czynników zagrażających zdrowiu stanowią dobry sposób na długowieczność.
Istnieje wiele nieporozumień, jeśli chodzi o skuteczną utratę na wadze. Najlepszym sposobem postępowania, zgodnie z amerykańskim National Institutes of Health, jest po prostu: jeść mniej kalorii niż się spala. W praktyce okazuje się to jednak trudniejsze do osiągnięcia. Poniżej więc kilka mitów na temat odchudzania.
Październik to miesiąc profilaktyki raka piersi, najczęstszego nowotworu u kobiet.Nimal każda kobieta zna symbol walki z tą chorobą oraz słyszała o takich akcjach jak Marsz Różowej Wstążki, ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest profilaktyka? Odpowiednio wcześnie podjęte działania mogą uratować życie!
Paneuropejski zespół naukowców wykazał, że spożywane truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol, ponieważ owoce te pomagają chronić jego błonę śluzową.
Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.
Zakazany owoc smakuje najlepiej. Tej zasadzie wierni są również miłośnicy kulinarnych rozkoszy. Nadmiar kalorii i niska wartość odżywcza to nieodłączny element źle skomponowanej diety. Podpowiadamy jak połączyć przyjemne z pożytecznym, stawiając na zdrowe i smaczne przekąski.